10kg świeżych owoców (lub 4kg suszonych) oczyścić z resztek kwiatostanu, rozdrobnić, usunąć większą część pestek, wsypać do cebrzyka i zalać 10 l wrzątku. Po ostudzeniu do ok 25stC przelać do baniaka 25 l i dodać:
– ostudzonego do 25st syropu cukrowego z 2kg cukru (2 l)
– 25-35 g kwasku cytrynowego
– 8-10 g pożywki dla drożdży
– pracującego zaczynu drożdży winiarskich (najlepiej Madera lub Sherry)
Po nastawieniu zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. Po 5-6 dniach burzliwej fermentacji dodać kolejną porcję syropu cukrowego (1kg , 1 l) i wymieszać.
Fermentacja w temp 20-25st powinna trwać 4-6 tyg, po czym wino trzeba zlać znad osadu do mniejszego naczynia.
Całość można dobarwić winem z czarnych porzeczek, czarnego bzu, lub po prostu karmelem. Oczywiście wszystko można przeliczyć na odpowiednią wielkość naczynia, np powyższy baniaczek… albo 50 litrów
Po rocznym leżakowaniu winka koniecznie poczęstować turystów z Poznania
baniaczek jakby znajomy
baniaczek można wykorzystać…
Wino z dzikiej róży (lub głogu)
10kg świeżych owoców (lub 4kg suszonych) oczyścić z resztek kwiatostanu, rozdrobnić, usunąć większą część pestek, wsypać do cebrzyka i zalać 10 l wrzątku. Po ostudzeniu do ok 25stC przelać do baniaka 25 l i dodać:
– ostudzonego do 25st syropu cukrowego z 2kg cukru (2 l)
– 25-35 g kwasku cytrynowego
– 8-10 g pożywki dla drożdży
– pracującego zaczynu drożdży winiarskich (najlepiej Madera lub Sherry)
Po nastawieniu zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. Po 5-6 dniach burzliwej fermentacji dodać kolejną porcję syropu cukrowego (1kg , 1 l) i wymieszać.
Fermentacja w temp 20-25st powinna trwać 4-6 tyg, po czym wino trzeba zlać znad osadu do mniejszego naczynia.
Całość można dobarwić winem z czarnych porzeczek, czarnego bzu, lub po prostu karmelem. Oczywiście wszystko można przeliczyć na odpowiednią wielkość naczynia, np powyższy baniaczek… albo 50 litrów
Po rocznym leżakowaniu winka koniecznie poczęstować turystów z Poznania
Pozdrowienia i dzięki za gościnę na końcu świata!
cała przyjemnosc po mojej stronie,Panie Qbo